Tots hem anat a un restaurant a sopar i hem vist com s’entretenen els infants mentre els adults xerrem. Podeu tancar els ulls i visualitzar la imatge? Ara anem enrere, recordeu quan vosaltres éreu petits? Amb què jugàveu quan anàveu a un restaurant, esperàveu al metge per ser atesos o fèieu cua per entrar a algun lloc?
Segurament la imatge és ben diferent. Us convidem a buscar les 7 diferències entre les dues situacions, com aquells jocs típics que tots coneixem.
- On miren els infants?
- Amb qui parlen els infants?
- Amb qui parlen els adults?
- Qui està connectat amb qui o què?
- Quin aprenentatge creus que s’està generant?
- Quina emoció genera en tu aquesta imatge?
- Quina creus que genera en els infants?
Continuem visualitzant. Ara imagina que estàs a un restaurant, amb un amic o la teva parella, o fins i tu tot sol/a, i vas amb un o diversos infants. Al cap d’una estona: “m’avorreixo!”, “què fem ara? O fins i tot comencen a discutir-se entre ells. Què podríem fer en una situació així?
Podem fer tants jocs com vulguem. Només necessitarem una llibreta i un llapis, o si no en portem, un tovalló de paper i un bolígraf que portem a sobre, o que fàcilment ens poden deixar. Us proposem jocs que fomentin la mirada mútua als ulls, el contacte tàctil entre les persones, el somriure, ja que tot això augmentarà el nostre vincle i connexió, i la qualitat d’aquest.
- Jocs com “el penjat” que podem transformar en una bonica papallona que anirem construint pas a pas amb cada lletra errada.
- Repte de paraules temàtiques. Dibuixem una graella on a les columnes posem: país, menjar, nom, animal, etc. i a les files posem lletres, ex. A: Alemanya; Anacards; Angel; Abella.
- El joc de les paraules amagades. Buscar quines paraules podem formar amb algunes lletres de paraules escrites en una llista, ex. campana= mapa; cana; camp…
- El joc de paraules encadenades. Continuem creant paraules a partir de l’última lletra: avió; ovella; amagar; riu…
I si són més petits de sis anys? Podem jugar a dibuixar el que vulguem, i l’altre ha d’endevinar què ha dibuixat; proposem dibuixar fruites de color vermell, o groc, o taronja; podem jugar al “veig veig una coseta vermella…”; podem portar un nino i jugar a fer joc simbòlic al restaurant: donem menjar al bebè, li canviem el bolquer, el posem a dormir, etc.
Amb tots aquests jocs estarem treballant la connexió, el desenvolupament de l’atenció, la concentració, la gestió de l’espera, la creativitat… i no necessita recarregar-se ni wifi!!!!
I a vosaltres, quines altres idees us han funcionat?
Un article de:
Rebeca López
Psicòloga, terapeuta familiar i tècnica del Programa Komtü.