Ja estem a l’estiu, una època de molt de sol i dies llargs, en els quals ve de gust sortira l’aire lliure i realitzar activitats en família.

Per a donar-vos idees, en aquest document hem recopilat idees d’activitats senzilles i divertides per a gaudir aquest estiu en família.

Foto als núvols: aprofitem un dia amb núvols en el cel per a baixar al carrer i fotografiar-los. Després podem aprofitar les seves formes per a fer un muntatge fotogràfic, pintar-los en un mural, buscar formes creatives i dibuixar-les,….

Dibuixar sons: gravem sons per a més tard deixar-nos portar per aquests i, amb un retolador o diversos colors a la mà, dibuixem el so que estem escoltant intentant trobar la seva forma. Seria molt xulo per exemple gravar sons d’animals de fons i després dibuixar-los.

L’estel familiar: construir un estel entre tots i totes pot ser una activitat molt divertida de fer en família, per internet podeu trobar molts tutorials per si no sabeu.

L’activitat començaria construint l’estel a casa i després, buscar un lloc a l’aire lliure per a anar a fer-lo volar junts. Podeu fins i tot posar un nom a l’estel, el nom de la família que més us agradi i així volarà molt lluny i veurà el món des del cel.

Collage floral: prop de casa segur que hi ha una zona verda gran (un parc, una muntanya…). L’activitat seria anar tota la família a aquest espai i agafar del sòl fulles, flors, herbes, branques…. el que ens agradi per a poder construir després a casa un collage floral. En un petit mural o suro, podeu enganxar el que heu recollit i així tenir un record de la sortida a la naturalesa d’aquell dia, també li podeu posar un títol al mural, del lloc que heu anat a visitar tota la família junta.

També es pot agafar el cotxe o transport públic i anar més lluny, a altres zones de muntanya per a fer aquesta activitat.

Creem el nostre propi jardí: reunim diferents tipus de llavors que trobem per casa, com per exemple, un cigró, una llentia i una mongeta, o també llavors de tomàquet, pebrot o fruita, i les plantem per a poder anar observant com creixen.

Per als primers dies, abans de trasplantar les plantes al seu lloc definitiu, podem utilitzar els clàssics pots de vidre que tots tenim per casa i que ens permetran observar no solament el creixement de la tija sinó també el de les arrels.

També podem ampliar el nostre jardí amb plantes aromàtiques com la farigola, l’alfàbrega, la menta que, a més d’observar el creixement, ens despertaran el sentit de l’olfacte i permetran que els nostres nens/es coneguin noves olors. A més, li podem donar un ús culinari com per exemple un sorbet de menta, una amanida de tomàquet amb alfàbrega, salsa pesto (l’opció de substituir els pinyons per anacards és molt bona i molt més econòmica) o una sopa de farigola (que a més de boníssima és saludable i un bon remei per a la panxa).

Quina fotografia més bonica: concurs de fotografia entre els membres de la família d’elements de la naturalesa. Anar a un espai de naturalesa, el que ens vingui de gust i que cada membre de la família fotografiï el que més li agradi del lloc on hem anat. Ara, amb el telèfon mòbil, és molt fàcil fer aquesta dinàmica amb els fills i filles, no fa falta una gran càmera fotogràfica. I després, podem imprimir-les i construir un collage fotogràfic amb elles.

Una mica de música: sempre és un bon moment per a compartir cançons i músiques especials. Les que us agraden als majors, les que li agraden als teus fills, algun grup que us hagin recomanat, d’altres llocs del món… Podeu confeccionar la vostra playlist estiuenca i, si us atreviu, fer un karaoke o una coreografia!

Anar a fer un pícnic: planifiquem un pícnic conjuntament on tots els membres de la família hi han de participar. Començarem fent el menú:
Tothom ha de dir la seva opinió per a decidir que menjarem (podem aprofitar per a pensar en productes de temporada, i fer un menjar saludable).
Fem la llista del que necessitem.
Tots a la cuina! Si hi ha alguna recepta que s’hagi de cuinar o preparar ens repartirem les tasques i ho farem tots junts. Les estones en la cuina compartides són molt divertits i un moment per a aprendre moltes coses potenciant l’autonomia dels nostres fills i filles.
Fem la llista entre tots del que cal agafar i preparem conjuntament el cistell, la motxilla o la nevera.
I si preparem el trajecte amb ells? ruta a seguir, transport amb el qual anirem, temps de trajecte, que vegin el mapa del lloc per a situar la zona on anirem…
I a gaudir d’un divertit menjar en família en l’entorn natural que hàgim triat, parcs, platja, muntanya.

Descobrir noves lectures: sempre pots fer una visita a la Biblioteca Municipal o del teu barri i explorar conjuntament noves lectures que us motivin. Si desitges recomanacions pots consultar aquest article on recomanem lectures segons l’edat del nen/a.

Caçar ombres: agafem paper i llapis i dibuixem l’ombra d’una flor, un arbre…, i després a casa li posem color amb retoladors, aquarel·les…, o també aprofitem la silueta per a deixar anar la imaginació i continuar el dibuix segons com ens inspiri.

 

Aquestes són diferents propostes perquè tota la família pugui gaudir de la natura, de l’aire lliure, fent activitats agradables i que ens permetin sentir-nos millor entre nosaltres, gaudir d’espais oberts, imprescindible per al benestar emocional.

Ara només ens falta començar a posar-ho en marxa!

Fes clic per descarregar el document de “10 idees d’activitats en família per a aquest estiu”