Sempre estem comunicant, fins i tot quan no parlem. És per això que una comunicació efectiva és molt important.
En l’àmbit escolar, la millora en la comunicació no sols beneficia la gestió de l’escola, sinó també el benestar de l’equip i el clima escolar en general. Per a aconseguir aquest objectiu, es recomana una formació en habilitats comunicatives, incloent-hi aspectes com la comunicació no violenta, l’escolta activa i els cercles de diàleg. Aquestes eines ajuden a entendre les necessitats i expectatives dels diferents membres de la comunitat educativa, i a treballar en col·laboració per a l’assoliment dels objectius del programa i de les escoles.
Des del programa Komtü fem una anàlisi de les escoles i en gairebé tots els casos es detecten marges de millora tant en els estils comunicatius com en els canals de comunicació. Aquest curs apostem per aplicar el model Bridge®, com prova pilot a una escola, que es basa en la identificació dels estils comunicatius i relacionals de les persones que conformen els equips directius. Reconeixent que cada persona té un estil comunicatiu diferent, es busca adaptar la comunicació a cadascun, evitant malentesos i conflictes. Aquest enfocament es fonamenta en dos eixos: el racional-emocional i la presa de decisions. Aquelles persones que basen les seves decisions en criteris objectius són considerades més racionals, mentre que les que es guien per criteris subjectius són considerades més emocionals. L’adaptació de la comunicació a aquests estils contribueix a un millor enteniment i una major eficàcia en la gestió escolar.
La falta de millores en els canals de comunicació i els estils comunicatius afecta la comprensió i la capacitat d’establir objectius comuns entre els interlocutors. És comú que la informació compartida sigui malinterpretada, generant confusió i falta de confiança. Per aquesta raó, la millora de la comunicació a les escoles és un dels objectius principals del programa Komtü. S’entén que una millora en la comunicació beneficia tant la gestió escolar com el benestar de l’equip, promovent un clima escolar positiu i una millor relació entre els membres de la comunitat educativa.
És essencial treballar en la millora de la comunicació a les escoles per a aconseguir una gestió més efectiva i un clima escolar favorable. El model Bridge® es presenta com una solució per a identificar i adaptar-se als estils comunicatius de les persones que lideren els equips directius. Aquesta adaptació millora l’enteniment mutu i evita malentesos, fomentant la confiança i el treball en equip. La comunicació efectiva és una habilitat que es pot desenvolupar mitjançant la formació en habilitats comunicatives, la qual cosa contribueix a l’èxit del programa i al benestar dels nens i nenes a les escoles.
Llegeix l’article complet en Ponts de comprensió i acceptació – Fundació Nous Cims
Un article de:
Cristina Morató.
Project Manager del Programa Komtü.