Quins són els ingredients principals perquè escola i família esdevinguem la "tribu de l'infant"?
Per educar un infant, fa falta tota una tribu
Proverbi africà
Molt s’ha escrit sobre aquest tema, i, tot i això, la participació de les famílies en la vida escolar continua essent un dels “cavalls de batalla” dels entorns educatius.
Què fem, o què deixem de fer perquè les famílies no acabin de percebre’ns com alguna cosa indestriable en la vida dels seus fills i filles? És que potser no parlem el mateix llenguatge? O no els oferim allò que exactament necessiten?
No és la nostra pretensió treure aquí el desllorigador, seria excessivament pretensiós per part nostra, però sí que podem aportar algunes idees, que segurament les sabeu, però a les quals, probablement, no prestem suficient atenció.
La implicació de les famílies en el procés escolar dels infants
L’eina principal amb què els docents comptem és la nostra presència, una PRESÈNCIA en majúscules, que entre altres coses, ve a dir que la relació es crea a partir de molts moments sovint no planificats, a les entrades i sortides de l’escola, a les agendes, a les converses informals… sempre que posem intencionalitat i consciència.
Aquests petits moments poden esdevenir llavors per a una relació de qualitat, confiança i d’ajuda mútua, perquè no ho oblidem: els i les docents també necessitem, i molt, de les famílies perquè la nostra feina doni els fruits que tots volem.
Un somriure, un “em quedo uns minuts parlant”, una mirada franca, dir-los pel nom de pila, una encaixada de mans, una carícia als cabells del nano davant dels seus pares… són només petits exemples de com construir una relació de confiança sense gairebé ni adonar-nos. De forma subtil els estem dient “et veig, sé que estàs aquí, el teu fill/a m’importa”. I aquest missatge va calant…
A més, PRESÈNCIA també vol dir una actitud determinada, conscient i intencional que facilitarà, i molt, que les famílies ens percebin com uns aliats en l’educació dels seus fills. Per ser més concrets, parlem de:
- Reconeixement: reconèixer que totes les famílies cerquen el millor pels seus fills, que tenen una preocupació genuïna pel seu benestar i valorar l’esforç que fan en la seva educació, sense judicis. Me’n faig càrrec de la vostra preocupació per les notes del Jaume, buscarem una manera conjunta d’ajudar-lo a superar aquest moment.
- Normalització: vol dir que allò que els preocupa entorn la criança dels seus fills és normal, els passa (i ens passa) a tots els que som pares. De vegades ens n’hem sortit la mar de bé, altres vegades ens sentim “els pitjors pares del món”. I no passa res, és normal i humà sentir-se així, i no els jutgem. És normal que us sentiu sobrepassats quan la Laura té aquests atacs de ràbia, qualsevol persona en el vostre lloc se sentiria igual, anem a veure com podem ajudar-la a calmar-se.
- Validació: validar la intenció amb què la família ha fet quelcom per resoldre les dificultats que tenen amb els fills. Potser l’acció no ha estat la més encertada, però la intenció que hi ha al darrere segur que sí que ho és. Podem qüestionar l’acció, però mai jutgem la persona que hi ha al darrere. Estic segura que darrere el càstig que li vas posar al Said hi havia una bona intenció, pensem altres maneres de reaccionar la pròxima vegada que passi el mateix.
- I per acabar, els pactes orientadors: no marxem de l’entrevista, trobada, reunió, sense un parell de compromisos o “deures” conjunts, per dur a terme a casa i a l’escola. D’aquesta manera, les famílies tenen l’experiència i la certesa que l’educació del seu fill/a és “cosa de tots”, i no se senten jutjats. Durant aquest mes de febrer, tant vosaltres a casa com jo a l’escola, posarem en pràctica aquestes pautes que hem consensuat i al març ens tornem a trobar per veure com han anat.
La importància d’anar tots a una
Ben segur que ja us heu adonat que la paraula “judici” apareix en totes aquestes propostes. Potser sense adonar-nos-en, sense malícia, sense ser-ne conscients de vegades fem sentir a les famílies que “no estan fent bé la seva feina de pares”, i l’efecte immediat que té és que aquests “aixequen muralles defensives”. Quan hom se sent atacat, es defensa. I a més és legítima defensa.
Si la nostra actitud és de comprensió, d’acceptació, i de treball comú amb l’objectiu que el benestar de l’infant millori, aquestes muralles es desfan, i les famílies ens percebran com a aliats, generant cada vegada més una relació de mútua confiança i suport.
Al capdavall, establir una bona vinculació amb les famílies és un delicat treball d’artesania que requereix temps i dedicació, d’anar donant-li a poc a poc la forma que volem, d’esmenar allò que no funciona i valorar allò que ens agrada i dona resultats. Les estratègies i habilitats de comunicació no són quelcom que s’estudiï en profunditat a la Facultat, i sovint, perquè les famílies s’engresquin, fem grans actes, o pensem activitats xulíssimes, o treballem uns Canva de presentació del curs que són una autèntica meravella.
I això està molt bé, però no oblidem que, ras i curt, la millor eina per implicar a les famílies som nosaltres mateixes.
Gaudeix del cinema en familia: pel·lícules recomanades per infants a partir de 6 anys
Pel·lícules recomanades per infants de 6 a 12 anys
- “Mulan”: Pel·lícula 2020. Explica la història d’una jove que ho arrisca tot per convertir-se en una gran guerrera xinesa.
VALORS: Inconformisme, lluitar pel que desitgem, trencar estereotips - “Encanto”: Pel·lícula 2021. Ens situa al cor de Colòmbia, narrant les extraordinàries aventures d’una jove i la seva família on tots tenen habilitats fantàstiques.
VALORS: no subestimar, tothom té una habilitat, només cal donar l’oportunitat de trobar-la, treball en equip. - “Luca”: Pel·lícula 2021. Dos amics que gaudeixen de l’estiu mentre intenten amagar el seu gran secret: són monstres marins que es converteixen en persones quan estan secs.
VALORS: La importància de l’amistat, el pas de la infantesa a l’adolescència, normalitzar que a mesura que ens anem fent grans sentim coses diferents que no sempre entenem. - “Frozen” i “Frozen 2”: Pel·lícules del 2013 i 2019 respectivament. Explica les aventures d’Elsa i
Anna, dues germanes al regne d’Arendelle, i el seu pas de la infantesa a la joventut.
VALORS: l’empoderament femení i la igualtat, on les protagonistes es valen per si mateixes i no els cal un amor romàntic per sentir-se completes. Parla també de l’amor fraternal i del valor de la constància i perseverança. Un clàssic de l’animació infantil. - “Matilda”: Pel·lícula de 2022. Adaptació de la pel·lícula del 1996. Explica la història d’una nena precoç amb els pitjors pares del món, i que utilitza la imaginació i els seus nous amics per superar els diferents obstacles que se li van presentant.
VALORS: Bondat, importància de la imaginació i el foment de la lectura, valor de l’amistat i el valor que cada persona és única. Respecte cap a la diversitat.
Pel·lícules recomanades per a adolescents (a partir de 12 anys) o en família
- “Veinte mil especies de abejas”: Pel·lícula del 2023. Cocó, de 8 anys sent que no encaixa i no entén perquè. Aquell estiu a casa de la seva àvia els hi canviarà la vida en una mena de viatge en la recerca de la seva identitat de gènere acompanyada de les dones de la seva família.
VALORS: En paraules de la pròpia directora, Estíbaliz Urresola, “el valor de la diversitat en múltiples expressions: varietat de personatges femenins, varietat de creences, de sentir i d’estimar i en la riquesa lingüística. Presentar la transexualitat com una expressió de diversitat més de la vida”. - “Ana de las tejas verdes”: Sèrie del 2017. Basada en la novel·la del mateix títol, explica la història d’una noieta òrfena de 13 anys, apassionada i valenta en la dècada de 1890, on per error és acollida per dos germans adults que li donen una llar i una família.
VALORS: conjuga el valor de la vida rural i la connexió amb la natura, la imaginació i la fantasia com a motor per superar els entrebancs a la vida, l’amistat i l’amor veritable. - “La maternal”: Pel·lícula del 2022. Carla, una jove de 14 anys amb problemes familiars, que no té més remei que ingressar a un centre maternal per a adolescents quan s’adona que està embarassada de 5 mesos.
VALORS: Una pel·lícula de visió obligada per a tots els adolescents, per posar-se en la pell de la protagonista i prendre consciència del que implica ser mare i pare, i les contradiccions que ens acompanyen en el procés de fer-nos grans. - “El club de los poetas muertos”: Pel·lícula de 1989. Un grup d’alumnes descobreix la importància de perseguir els somnis gràcies a un mestre que desperta les seves ments amb mètodes poc convencionals.
VALORS: El “carpe diem”, o com no hem de conformar-nos amb l’ordinari, convidant-nos a ser únics i extraordinaris, aprofitant cada moment per reivindicar i lluitar pels nostres somnis. Un clàssic entre els clàssics. - “Del revés”: Pel.lícula del 2015. Riley és una noia que gaudeix o pateix tota mena de sentiments. Tot i que la seva vida ha estat marcada per l’Alegria, també es veu afectada per altres emocions. El que no entén gaire bé és per quin motiu ha d’existir la tristesa a la seva vida. Una sèrie d’esdeveniments fan que Alegria i Tristesa es barregin en una entretinguda aventura.
VALORS: Neurociència i emocions explicada per infants i joves que transiten de la infància a l’adolescència. - “Cinco lobitos”: Pel·lícula del 2022. Amaia acaba de ser mare i s’adona que no sap gaire bé com ser-ho. En absentar-se la seva parella per feina unes setmanes, decideix tornar a casa dels seus pares, en un bonic poble costaner del País Basc, i així compartir la responsabilitat de cuidar el nadó. El que no sap Amaia és que, encara que ara sigui mare, no deixarà de ser filla.
VALORS: Film que ens ajuda a connectar amb els diferents rols que ocupem en la nostra vida, i ens ajuda a reflexionar sobre les diferents relacions que establim dins del nucli familiar.
AQUESTA PEL·LÍCULA NO ÉS ADEQUADA PER MENORS DE 14 ANYS. - “En busca de la felicidad”: Pel·lícula del 2006. Chris Gardner és un venedor brillant i amb talent, però la seva feina no permet cobrir les seves necessitats més bàsiques. Tant és així que acaben fent-lo fora, amb el seu fill de cinc anys, del seu pis de San Francisco, i tots dos no tenen cap lloc on anar. Quan Gardner aconsegueix fer unes pràctiques en una prestigiosa corredoria de borsa, els dos protagonistes hauran d’afrontar moltes adversitats per fer realitat el somni d’una vida millor.
VALORS: Aquesta pel·lícula ens ajudarà a reflexionar sobre les expectatives que tenim sobre els nostres fills, quin valor té l’esforç i el sacrifici diari, i com l’amor, pot ser motor de canvi i generador de resiliència, a través d’un pare molt present. - “La skater”: Pel·lícula del 2021. Prerna, una adolescent de l’Índia rural, arriba a la majoria d’edat quan s’inicia al skateboard. Com a conseqüència, ha de lluitar contra tota probabilitat per seguir els seus somnis i competir al campionat nacional.
VALORS: Reconeixement dels diferents talents, importància de la resiliència i diferències amb la família d’origen en el procés d’individualització. - “Zipi i Zape i la illa del capità“: Pel·lícula del 2016. Arriba el Nadal i Zipi i Zape la tornen a liar. Aquesta vegada la malifeta és tan gran que són castigats sense vacances i obligats a acompanyar els seus pares al que sembla ser un avorrit viatge amb vaixell. Per a la seva sorpresa, el destí és una illa espectacular i remota. Una terrible tempesta els obliga a refugiar-se a la mansió de la divertida senyoreta Pam, on nens sense família gaudeixen d’un paradís sense regles. Ajudats per Pipi, Maqui i Flequi, els germans descobreixen que la sobtada desaparició dels seus pares guarda relació amb el secret de la misteriosa illa i els seus estranys habitants…
VALORS: Aquesta pel·lícula ens porta a fer una reflexió sobre els límits que posem als nostres infants, de quina manera els hi demostrem l’amor i quins efectes pot tenir això en la nostra relació amb ells i elles. - “Los Mitchell contra las máquinas”: Pel.lícula del 2021. La història parla d’un viatge per carretera de la família Mitchell, que es veu interromput per una insurrecció tecnològica que amenaça la humanitat.
VALORS: Analitzarem quins efectes té al nostre dia a dia la connexió a internet, l’ús de dispositius electrònics i com en funció de l’ús que en fem, ens pot afectar positiva o negativament a les nostres relacions familiars. Divertida pel·lícula que ens ajuda a connectar amb la imperfecció i trencar
mites sobre famílies “perfectes”. - “Los chicos del coro”: Pel·lícula del 2004. El 1948 Clément Mathieu, professor de música aturat,
accepta un lloc com a professor vigilant en un internat de reeducació de menors. El sistema repressiu aplicat pel director commociona Mathieu. Ensenyant-los música i cant coral a aquests nens tan “difícils”, Mathieu transformarà les seves vides quotidianes.
VALORS: Oferiment a reflexionar sobre el nostre model educatiu (permissiu, autoritari, democràtic…) i quins efectes té en el comportament dels infants. - “Els Croods”: Pel·lícula del 2013. Ubicada en el període prehistòric. Després de la destrucció de casa per un gran terratrèmol, Grug es veu obligat a emigrar amb la seva família. Mentre avancen per un món desconegut i esfereïdor, es troben amb un nòmada de ment oberta que els deixa a tots fascinats, sobretot a la filla de Grug.
VALORS: Obertura davant d’experiències noves, com gestionem la por, ajuda entre iguals i valentia davant els canvis. - “Captain Fantastic”: Nominada millor actor Oscars i Globos d’Or. Pel·lícula del 2016. Ben és un home que ha passat deu anys vivint als remots boscos situats al nord-oest dels Estats Units criant els seus sis fills, al costat de la seva dona. Aïllats totalment de la vida moderna, de les comoditats de les ciutats i de la societat de consum, Ben és un pare devot que ha inculcat als seus fills una peculiar manera de pensar i viure la vida. No obstant això, una tràgica notícia fa que la peculiar família hagi de deixar temporalment el seu mode de vida a la natura i tornar a la civilització.
VALORS: Anàlisi i revisió de les creences familiars, impacte d’una malaltia en la vida de la família i adaptació als canvis. - “La canço del mar”: Pel·lícula del 2014. Nominada als oscars millor pel·lícula d’animació l’any 2015.
Després de la desaparició de la seva mare, Ben i Saoirse són enviats a viure amb la seva àvia a la ciutat. Quan decideixen tornar a casa seva al costat del mar, el seu viatge es converteix en una carrera contra el temps a mesura que s’endinsen a un món que Ben només coneix a través de les llegendes que li narrava la seva mare. Però aquest no és un conte per dormir; aquestes criatures porten al nostre món massa temps. Ben aviat s’adona que Saoirse serà la clau per a la seva supervivència.
VALORS: Ens ajudarà a reflexionar sobre l’aprenentatge, el procés de maduració, la importància de comprendre als altres i de demanar perdó.
Curtmetratges
- “Cuerdas”: Guanyador d’un Premi Goya al millor curtmetratge d’animació al 2014. Maria, una nena que assisteix a l’escola, coneix a un nou company, Nico. El curtmetratge relata de forma extraordinària com des del primer instant Nico és rebut per maria com un més dels seus companys, sense que la seva condició faci que la nena ho tracti d’una manera diferent.
VALORS: En parlar de l’objectiu del curtmetratge hem de parlar de la capacitat de sensibilitzar la nostra societat, sobre els valors morals que estableixen el teixit social. valors com ara la igualtat, la inclusió, la solidaritat, la gratitud i l’honestedat. - “Hair Love”: Premi Óscar al millor curtmetratge animat al 2020. Zuri, de set anys, intenta pentinar els cabells gruixuts i naturals mentre veu un vídeo instructiu narrat per la seva mare (Issa Rae). El seu pare, Stephen, intenta ajudar-la i, després de molt esforç, aconsegueix pentinar-la com la nena volia. Entren a una habitació d’hospital on la mare porta un mocador i està asseguda en una cadira de rodes. La seva mare es treu el mocador per revelar que el seu cap està completament calb, resultat de la quimioteràpia per al càncer.
VALORS: Cherry (Director) va declarar que es va sentir inspirat per crear Hair Love per contrarestar els estereotips sobre els pares negres i augmentar la representació dels cabells negres. Altres valors que ens aporta és la gran força de l’amor que sentim uns per altres i els obstacles que ens ajuda a superar. - “El mundo al revés: Heterofobia”: Associació CoeducAcció. Curtmetratge que ens fa reflexionar mostrant-nos un món capgirat al nostre: una societat on no existeix l’homofòbia, sinó l’heterofòbia: “Una nena que va descobrir ser diferent dels de la seva família i davant de la societat en general, una societat on l’homosexualitat està imposada i influenciada per tots els mitjans, incloent-hi la religió, una societat on pena, castiga, discrimina i invisibilitza la heterosexualitat Una nena que va descobrir ser heterosexual i per mostrar-se tal com és davant una societat heteròfobica, pateix de la incomprensió, l’assetjament, la intolerància i la manca de respecte, no només per part de l’escola sinó per part de les seves mateixes mares no comprendrela i ajudar-la per la seva heterosexualitat”.
Sobre mort i suicidi
- “Moebius”: Sèrie 2021. A la Farga no es pot confiar en ningú. La Mamen, la nova professora de matemàtiques de l’institut, topa amb aquesta realitat quan mor un dels seus alumnes en estranyes circumstàncies. Liderarà una controvertida investigació a contracorrent, descobrint secrets amagats d’un poble aparentment tranquil de la Catalunya interior.
VALORS: Darrera d’una mort estranya, s’investiga un possible cas de bullying, deixant entreveure emocions com la culpa, la vergonya, el rebuig… - “Coco”: 2 Premis Oscar al 2017: millor llargmetratge d’animació i millor cançó. Miguel és un jove amb el somni de convertir-se en llegenda de la música malgrat la prohibició de la família. El seu ídol és Ernesto de la Cruz, el músic i cantant més famós de Mèxic. La passió de Miguel el portarà a endinsar-se a la “Terra dels Morts”, on coneixerà el seu veritable llegat familiar.
VALORS: Lleialtat familiar. Molina, un dels guionistes, va argumentar que «la meva esperança és que quan les famílies vagin a veure aquest film junts, tinguin una manera de comunicar-se, i entenguin el valor de la paraula de generació en generació».
Sobre càncer
“Demasiado mayor para cuentos de hadas”: Un noi vol participar en un torneig de videojocs, però la malaltia de la seva mare i el fet de ser cuidat per una tieta excèntrica, l’obliguen a replantejar-se les prioritats.
Valors: Importància de la salut, tant física com emocional, pràctica de l’esport, valor de la comunicació i la sinceritat entre persones. Veiem com un nen comença a afrontar el pas a l’adolescència i l’actitud que tenen els adults respecte a ell.
Sobre bullying
- “Wonder”: Pel.lícula del 2017. Un nen de 10 anys nascut amb una deformitat facial que l’ha obligat a ser operat 27 vegades de cirurgia, s’esforça per encaixar a la seva nova escola.
VALORS: Reflexió sobre la diversitat, la inclusió i el bullying, exposant clarament que l’assetjament escolar requereix d’una acció responsable i conjunta de la comunitat educativa, els adults responsables i els estudiants per evitar que continuï existint. Tal i com un personatge diu a la pel.lícula: “Sigueu amables, perquè tothom està lliurant una dura batalla. I si realment voleu veure el que les persones són, tot el que heu de fer és mirar”. - “Tall girl”: Pel.lícula del 2019. Jodi fa anys que està acomplexada per la seva estatura (1,91 m). Sent de bon tros la noia més alta de l’institut, mai no s’ha sentit a gust amb el seu cos. Després d’anys caminant encorbada, aguantant burles i intentant passar desapercebuda, per fi decideix que ja és hora de superar les seves inseguretats i s’enreda en un trio amorós a l’institut.
VALORS: el valor de la diferència ben viscuda, resiliència i la importància de les habilitats socials i el grup d’iguals a l’adolescència.
Consells per les famílies
Tria la pel·lícula que més t’agradi, digues als teus fills de què tracta i disposeuvos còmodament al sofà a passar una estona en família veient junts el film. Un cop s’hagi acabat, us proposem que feu un petit debat a casa sobre el que heu après. D’aquesta manera, podreu reflexionar en família sobre el que heu vist.
Segons l’edat que tinguin els nens, els pots fer preguntes senzilles com aquestes:
- Us ha agradat la pel·lícula?
- Què és el que heu entès?
- Què us ha agradat més? I el que menys?
- Quins valors són els que hem après?
- Sobre què creieu que hem de reflexionar?
- T’ha ajudat a veure les coses d’una altra manera?