Idees i recursos per gaudir de l'estiu amb els infants

Ara que ha arribat l’estiu tenim molt de temps per a compartir amb els més petits i petites de la casa! Des del Komtü us volem donar algunes idees i recursos per a gaudir d’aquestes estones amb els infants.

 

8 recursos amb idees per compartir temps amb els infants:

  1. Jugar a un joc de taula! Per a posar en marxa el nostre enginy i divertir-vos plegats. Si voleu inspirar-vos, teniu un recull en aquest enllaç.
  2. Descobrir noves lectures! Sempre podeu fer una visita a la Biblioteca Municipal o del vostre barri i explorar conjuntament noves lectures que motivin i despertin l’interès dels infants. Si voleu recomanacions lectores podeu consultar la plana web del LECXIT. També trobareu materials per acompanyar en la lectura als vostres fills i filles en aquest enllaç.
  3. Fer manualitats! Les possibilitats són moltes: podeu utilitzar materials que tingueu a casa (per exemple, confeccionar un collage amb imatges de revistes), fer figures de fang, entrenar-vos amb la papiroflèxia… Aquí us deixem una pàgina on trobareu moltes propostes: enllaç.
  4. Cuinar a casa! Ara hi ha molta fruita de temporada que de ben segur us permetrà potenciar les vostres habilitats culinàries i gaudir, per exemple, d’unes postres saludables. Voleu alguna recepta inspiradora? En trobareu moltes en aquest enllaç.
  5. Gaudir de la natura! Perquè al nostre voltant trobem indrets per a poder fer una excursió i connectar amb el medi natural. Trobareu 10 rutes per fer amb nens i nenes en aquest enllaç.
  6. Participar a un projecte científic! Us agradaria col·laborar en algun projecte de Ciència Ciutadana? Trobareu 7 projectes als que us podeu sumar aquí.
  7. Relaxar-se! Ara que tenim temps també és molt recomanable destinar moments a la calma i la relaxació del nostre cos i de la nostra ment: meditar, fer ioga, pintar mandales… Aquí us deixem alguns documents amb informació que us pot ajudar amb aquests tipus d’activitats: Com ensenyar tècniques de relaxació al nostre fill i Activitats de relaxació.
  8. Escoltar música! Sempre és un bon moment per a compartir cançons i músiques especials. Les que us agraden a vosaltres, les que agraden als vostres fills i filles, algun grup que us hagin recomanat, d’altres llocs del món… Podeu confeccionar la vostra playlist estiuenca i si us atreviu podeu fer un karaoke o una coreografia en acabar! Us compartim una playlist amb les millors cançons del grup Xiula:


10 consells per a la gestió de conflictes

Mama!! Papa!! No vull marxar!! Una estoneta més!!! Si us plau!!! 

Quants cops ens ha passat una situació com aquesta o similar amb els nostres fills i filles? De ben segur que en més d’una ocasió!

Moments del dia a dia com aquest suposen uns reptes que calen gestionar-los de la millor manera possible. Aquí us fem arribar 10 tips per la gestió d’un conflicte:

 

Consells per a la gestió de conflictes amb els nostres fills i filles
  1. En primer lloc cal acceptar que la situació està passant. Si bé podem mirar cap a un altra banda o intentar evitar-la, quan es dona una situació de conflicte cal que ens la mirem de front i ens posem mans a la feina!
  2. El conflicte requereix una gestió de les nostres emocions i les dels altres. Aquestes situacions s’han de viure com oportunitats per créixer, per aprendre els uns dels altres i poder donar unes eines importants als nostres fills i filles.
  3. D’acord, està succeint… però i ara que faig!!! Necessito una solució… De la mateixa manera que quan un nen/a amb pocs mesos quan plora ens està dient que possiblement té son o gana, quan un nen/a de més edat ens demana quedar-s’hi una estona més al parc, també ens està comunicant que té una necessitat. En aquest cas, d’explorar o de posar a prova les seves habilitats encara primerenques de moviment. Per tant, hem de pensar que els infants tenen sovint unes necessitats diferents de les nostres i cal poder-les reconèixer i que aniran canviant a mesura que vagin creixent.
  4. Seguretat. Quan se’ns presenta un conflicte i l’hem de gestionar, ens hem de mostrar segurs. Hem de recordar sempre que els nostres infants aprenen constantment dels adults, i l’actitud que tinguem davant les diferents situacions a les quals ens enfrontem és bàsic. Si transmetem sense voler inseguretat, això no ajudarà a créixer als nens/es. Hem de ser amables, sense enfadar-nos, però ferms i segurs des del respecte.
  5. Aquesta seguretat també s’acompanya de la nostra comunicació no verbal. La fermesa ha de ser expressada amb un to de veu adequat, sense crits, amb actitud d’amor incondicional. I davant d’una conducta inadequada, cal recordar que hem de poder qüestionar i desaprovar si cal la conducta mostrada però mai a la persona.
  6. Entenc que tens ganes de jugar una estona més, però en 5 minuts haurem de marxar perquè hem de fer la dutxa i sopar. Quan gestionem un conflicte, de vegades, i segons el moment evolutiu de l’infant, haurem de donar resposta a la situació a la vegada que expliquem el motiu pel qual haurem de marxar, tenint presents les necessitats del nen/a amb els límits dels adults. Les explicacions hauran de ser clares i concretes.
  7. A mesura que els nostres fills i filles es van fent grans, podem arribar a uns pactes i acordar una solució a la situació. Donarem la paraula al nen/a per veure com podem resoldre la situació. D’aquesta manera, els fem partícips i generem un compromís més gran per dur a terme la resolució, a la vegada que interioritzen com a pròpia una manera de relacionar-se amb els altres.
  8. Però no tot és màgic… Segurament, els primers dies passats els 5 minuts o un cop arribats a un acord, el nen/a farà novament una rebequeria perquè no voldrà marxar. Paciència pares i mares, el nen/a ha d’anar integrant a poc a poc com gestionar aquestes situacions i necessiten temps. Respectar el ritme i el temps de cadascú per anar aprenent i integrant que allò és bo per a ell/a ajuda a créixer als nostres fills/es.
  9. Hem d’interioritzar que els nens/es tenen dret a enfadar-se, a protestar, a fer rebequeries. Haurem de validar les emocions viscudes en l’infant davant d’un conflicte, perquè les ha sentit així i això ja no pot canviar. De ben segur que ens agradaria que sortís del parc al cap de 5 minuts content i feliç, però potser l’infant se sentirà frustrat i li hem de permetre i validar aquesta emoció.
  10. I per últim, i no per això menys important, en tot aquest procés hem de saber gestionar les nostres pròpies emocions. Tots i totes de vegades hem tingut un mal dia i hem pogut fer un crit o ser més durs del necessari. Per poder gestionar positivament una situació de conflicte hem de deixar de banda aquestes emocions que de vegades ens atrapen, deixar-les en un racó i estar en sintonia pels nostres fills/es.

 

Un article de:

Joan Ronzano
Psicòleg i educador social. Tècnic del Programa Komtü.